Repeaters

Repeater-schemaEen relaiszender, relaisstation, omzetter ook wel repeater genoemd is een onbemande radioontvanger, gekoppeld aan een zender, die het ontvangen signaal opnieuw uitzendt op een andere frequentie. Dit verschil in ontvangst- en zendfrequentie wordt de shift genoemd. Deze shift is op de 70cm band 1,6Mhz omhoog en op de 2m band 600Khz omlaag t.o.v. de zendfrequentie (uitgang) van het relaisstation. Het doel van een relaisstation is een groter bereik van de ontvangen radiogolf van het oorspronkelijke signaal te bewerkstelligen. Veelal worden deze relaisstations gebruikt met portofoons of andere mobiele zend-ontvangers. Indien de radiogolven internetinformatie bevatten, Wi-Fi, spreekt men ook wel van meshing-nodes of repeaters.

FM-relaisstations zijn doorgaans onbemande stations die ingericht zijn voor het doorzenden van signalen die door andere (bemande) stations zijn uitgezonden. Hier volgt een overzicht van FM-relais op amateurfrequenties in Nederland waarvoor door het Agentschap Telecom toestemming is verleend. Het gebruik van amateurfrequenties zonder licentie is verboden. Met de “uitgang” van het relais wordt de frequentie in megahertz waarop het relais uitzendt bedoeld. Het audiosignaal dat door de ontvanger van het relais (op de “ingang”) wordt ontvangen, wordt door de zender opnieuw gemoduleerd en uitgezonden. De opstelplaats van het relais wordt met de locatorcoördinaten aangegeven. Indien een sub-audiotoon (CTCSS) nodig is om het relais te gebruiken of gevoeliger te maken, is die toon ook in de lijst opgenomen.

2 m FM-relais lijst

70 cm FM-relais lijst

23 cm FM-relais lijst

D-star relais en reflectors


Video uitleg?
Via youtube vond ik een bijna 19 minuten durend filmpje waarin in het Engels het hele principe zeer helder nog eens word uitgelegd: